Menú

2013 50 ª Aniversario

Quan la matinada del 20 de març de 2012, després de vore consumir-se en cendra l’obra de Paco Vizcaino plantada en l’encreuament del carrer Lo Rat Penat i el d’Illes Canàries, se resguardarem de la pluja baix l’envelat, començava el 50 ANIVERSARI DE LA FALLA LO RAT PENAT.

En realitat, tot havia començat molts mesos abans. Havia començat en el mateix moment que es va constituir la Comissió Organisadora del 50 ANIVERSARI. Encara que, per a molts, donava començament a l’aparéixer el reportage publicitari d’este acontenyiment. Es presentava el treball audiovisual que donava a conéixer, per mig de les paraules i els gests de diferents components de la nostra Comissió, que en l’eixercici 2012-2013 estàvem disposts a celebrar, per tot lo alt, els 50 anys plantant falla, presentant el logotip identificadiu i el lema “Lo Rat Penat 50 Anys en flama”. Fins la pluja no es volgué perdre este acte, volent estar present. ¡Començava un eixercici extraordinari que deuria acollir actes extraordinaris!

I aixina ha segut. Quan este escrit, part del nostre llibret anual, estiga en les vostres mans, estarem ya a punt de començar la recta final de Les Falles 2013 i no hem volgut deixar de reflexar en ell, tots i cadascú dels actes extraordinaris que con motiu d’este fet extraordinari s’han dut a efecte fins a l’impressió d’este eixemplar. Estos actes i la resta, apareixeran dins del Llibre Commemoratiu del 50 Aniversari, que recollirà tot allò d’importància que ha ocorregut al llarc de la vida de la nostra Falla, i que serà presentat en un solemne acte a finals del mes de Maig, per tal de que arreplegue fins als darrers actes de l’eixercici en curs.

Una celebració extraordinària com és esta del 50 ANIVERSARI, mereixia un presupost extraordinari, independent del presupost ordinari de l’eixercici 2012-2013. La Comissió Organisadora s’ha encarregat de crear diversos objectes per a, per mig de la seua venda, recollir diners en els que fer front a les despeses  que esta celebració deuria ocasionar. I es dissenyaren uns originals imans, clauers i camisetes commemoratives, que se posaren a la venda, i el treball de vendre dècims de Loteria Nacional a Nadal, més l’aportació de part dels aforros, que al llarc dels últims anys s’han vingut fent, farem front a les despeses originades per este acontenyiment.

El 18 de maig es va convocar a totes les Falleres Majors, Falleres Majors Infantils, Presidents i President Infantils que ha tingut la nostra Comissió al llarc d’estos 50 anys. La resposta va ser majoritària. Molts i moltes encara estan en el nostre cens. Atres, per diversos motius de la vida, s’havien desvinculat de la nostra Falla, més no dubtaren en respondre a la crida de la seua Falla, d’aquella Falla de la que un any varen ser les més altes dignitats i que, per molts anys que passen, sempre seran part de la nostra història, part de l’història de la Falla Lo Rat Penat.

Falleres Majors

Falleres Majors Infantils

Els assistents degustaren un típic sopar faller i prengueren part en una junta, on se conjuraren per aportar la seua ajuda per fer més extraordinari, si cap, este 50 ANIVERSARI.

Presidents

Presidents Infantils

Com lo que no se sap és com si no s’haguera fet, el 24 de maig de 2012, es convocaren a tots el mijos de comunicació, per a donar coneiximent dels actes programats. A este acte, celebrat en la nostra casa, en el nostre Casal, acodí el Regidor de Festes i Cultura Popular, al mateix temps President de la Junta Central Fallera, En Francesc Lledó Aucejo, assistint un bon grapat de periodistes i representants de diversos diaris i emissores de ràdio, així com de pàgines webs falleres. Se’ls va passar el reportage audiovisual i se’ls va fer entrega d’un dossier informatiu junt als objectes commemoratius creats. La resposta fon magnífica. En els diaris valencians, revistes falleres i de societat, junt a les pàgines webs més destacades va aparéixer la Falla Lo Rat Penat presentant este extraordinari eixercici.

I aplegà la vesprada del 18 de juny, encara que els dies abans havia segut els de verdader treball, i les nostres Falleres Majors i Presidents tallaren la cinta que obria les portes a la primera magna exposició. El nostre Casal, convertit en sala de museu, deixava vore l’exposició de quadres realisats per als nomenaments de les nostres Falleres Majors, així com els detalls entregats als nostres Fallers d’Honor des de la fundació de la nostra Comissió en els seus 50 anys. Durant els tres dies consecutius que estigué oberta, l’afluència de visitants no decaigué, mostrant la seua satisfacció davant del treball realisat.

En la Verbena de Sant Joan deixàrem vore les camisetes commemoratives en el logotip del 50 ANIVERSARI, omplint de gom a gom el carrer Lo Rat Penat dels colors d’esta commemoració.

L’estiu passà més alguns no descansaren molt, ya que els següents actes estaven, com qui diu, a la volta del cantó. El dia 24 de setembre es deuria inaugurar una nova exposició. La segona de les tres programades. Una exposició que deixà vore, esplèndidament colocats, els trages de totes les nostres Falleres Majors i dels nostres Presidents, en una mostra d’indumentària valenciana i fallera, on es podia vore la seua evolució al llarc de 50 anys, de 50 anys en flama. Junt als trages, bandes, adreços, pintes i algunes sabates. Un èxit que a algú li va donar enveja, ya que lo difícil es torna fàcil per als components de la nostra Comissió quan es tracta de donar-ho tot per les nostres Falleres Majors, i també pels nostres Presidents.

50-aniv-imagen2
50-aniv-imagen4
50-aniv-imagen3

En la Verbena de Sant Joan deixàrem vore les camisetes commemoratives en el logotip del 50 ANIVERSARI, omplint de gom a gom el carrer Lo Rat Penat dels colors d’esta commemoració.

L’estiu passà més alguns no descansaren molt, ya que els següents actes estaven, com qui diu, a la volta del cantó. El dia 24 de setembre es deuria inaugurar una nova exposició. La segona de les tres programades. Una exposició que deixà vore, esplèndidament colocats, els trages de totes les nostres Falleres Majors i dels nostres Presidents, en una mostra d’indumentària valenciana i fallera, on es podia vore la seua evolució al llarc de 50 anys, de 50 anys en flama. Junt als trages, bandes, adreços, pintes i algunes sabates. Un èxit que a algú li va donar enveja, ya que lo difícil es torna fàcil per als components de la nostra Comissió quan es tracta de donar-ho tot per les nostres Falleres Majors, i també pels nostres Presidents.

També tingué cabuda el 50 ANIVERSARI dins dels actes de la IV Semana Cultural del S. XXI que se celebrà del 21 al 28 d’octubre, arreplegats pel nº 1 del periòdic “Barri i Falla”, i que va ser distribuït entre els fallers, amics, veïns i en els comerços del barri. A part de la presentació d’esta edició, el 50 ANIVERSARI estigué present en un “guateque” dels primers anys de Falla i en un multitudinari coloqui sobre els “50 anys en flama”, destacant el llavoriós i entretingut quefer de recopilació de material gràfic expost en l’exposició titulada “Història Gràfica de la Nostra Comissió”, que va recollir gran quantitat de fotografies aportades pels components de la Comissió.

En esta Semana Cultural hagué temps per a mostrar la solidaritat davant de la ONG San Juan de Dios i presentar el número primer del nostre diari “Barri i Falla”, visitar el Museu del Chocolate en Sueca, així com gojar de les actuacions del nostre Grup de Balls Valencians i d’un atre de Dansa Espanyola, i tindre temps de “Passejar la Ciutat”.

Després de resoldre diferents dificultats per conseguir els permissos necessaris de les autoritats competents, aplegà el dia 3 de novembre, dia de l’acte religiós commemoratiu. Casi 200 components de la nostra Comissió, abillats en nostres millors gales, entre els que se contava la quasi totalitat de Falleres Majors, Falleres Majors Infantils, Presidents i Presidents Infantils en que ha contat la nostra Comissió, es dirigirem cap a la Basílica de la Verge, acompanyats per tabals i dolçaines i els components de la Banda U.M. Santa Maria del Puig, en un esplendorós desfile pels carrers de Valéncia que, un dissabte a les 7 de la vesprada, feya que la gent es parara en les aceres, per tal de vore passar a la Falla Lo Rat Penat en el seu caminar fent la seua molt particular pelegrinació.

Als peus de la Nostra Patrona, el retor de la Parròquia de San Joan de la Ribera, la nostra parròquia, En Josep Ricart Albelda Bixquert, oficià una Missa d’Acció de Gràcies que oferirem en agraïment pels 50 anys de la nostra Falla i en recort de tots aquells que, en el seu esforç com components de la nostra Comissió, han fet possible estos “50 anys en flama”. Al finalisar l’Eucaristia, En Juan Bautista Antón Alonso, Rector de la Basílica, arreplegà els rams de flors que les nostres Falleres Majors del 2013, Belén Carratalá Morán i Belén Pascual Rodilla, oferiren a la Verge dels Desamparats, així com la cistella floral portada pels nostres Presidents, Sento Balaguer Corral i Mario i Rubén Doménech Mora, oferida en nom de tota la Comissió, els que estem i els que, per desgràcia, ya no estan entre nosatres. Molt especial fon el moment en que, la Fallera Major i el President més antics, feren entrega de la banda acreditativa del nomenament a la Nostra Mareta del títul de Fallera Major Honorífica de la Falla Lo Rat Penat.

L’acte, en conjunt, va resultar tot un èxit organisatiu i d’assistència. El temple estava replet de fidels. Fallers i falleres intervingueren en les llectures i en atres moments de la celebració, i la Comissió va recollir les felicitacions, tant del Rector de la Basílica com del nostre retor, al mateix temps que de moltíssims dels que tingueren la sort de coincidir en eixe lloc i a eixa hora per presenciar cóm fa tots i cadascú dels seus actes la Falla Lo Rat Penat. Els ulls de tots els components s’ompliren d’emocionades llàgrimes a l’escoltar l’Himne de la Coronació en les veus de tots els assistents, acompanyades per les vibrants notes de l’orgue. Emotiu acte del que queden els recorts fotogràfics per a demostrar-ho. A l’eixida, un aluvió de fotógrafs aficionats volgueren immortalisar tan bonica estampa fallera valenciana a la porta de la Basílica.

Al tornar al Casal, també en passacarrer, es va fer un convit general en el Casal transformat en saló de banquets. ¡Inoblidable!.

I aplegà la tercera exposició. Són els dies 18, 19 i 20 de febrer de 2013. Una vegada més tenim el Casal convertit en sala d’exposicions. Magníficament aviat per a donar cabuda a programes de presentacions de les nostres falleres majors, retalls de prensa, paperetes de loteria, emblemes i pins de la Falla així com atres objectes de recort que formen part de la nostra història. Un nou èxit, i van… La gent recordà temps passats observant tot allò que, en molt d’esforç, s’ha arreplegat, mentres que per a atres és un conéixer part d’allò que, els seus antecessors, varen fer mentres eren fallers de la nostra Falla.

Ya estem en vespres de Falles. Ya estem en el mes de Març. Els dies 9 i 10 de març hem oferit a tot el barri la celebració popular festiva, lúdica i gastronòmica del nostre 50 ANIVERSARI. El dissabte 9 de març el dedicàrem als adults. El nostre cuiner, Vicent Tissarra, condimentà uns perols d’arròs en fesols i naps per a mil racions, que menjarem tots junts, veïns, amics i fallers, en pau i cordialitat.

Més tart, a les 19 hores, recuperarem aquell tradicional Pregó de Festes que, anys arrere, es feya per a convidar al veïnat a prendre part en els festejos fallers. El nostre Grup de Balls Valencians, acompanyats de dolçaina i tabal, i en les millors veus del cant d’estil valencià, donaren pas a l’invitació en nom de les nostres Falleres Majors i Presidents, fent aplegar l’anunci festiu a tot el barri. L’itinerari donà fi a les portes del Casal, on la “Pirotècnia Hermanos Caballer, S.L.” nos oferiren un ramell de focs artificials.

A continuació, celebràrem un “sopar de baix d’aixella” per tal de collir forces per a fer front a la verbena pre-falles. Verbena extraordinària per allò de que va estar amenisada per una orquesta, com ya fa anys que no es fa. Tots ballàrem en la “Orquesta Screm” de l’empresa Montecarlo.

El dumenge, dia 10 de març, va tindre lloc la celebració del 50 ANIVERSARI per als chiquets. Pel matí, al carrer Lo Rat Penat, estigueren instalats el castells unflats, junt a atres jocs infantils, per a delectar a la gent menuda, fins que, a les 2 de la vesprada, els serviren la tradicional paella valenciana. Es tractà d’una invitació a tots els chiquets del barri, foren o no foren fallers, per que volguérem que, per un dia, sentiran ho mateix que els nostres fallerets. A les 4 de la vesprada, començaren una serie d’activitats per als chiquets, com va ser un taller de pirotècnia, ensenyant com es deu utilisar pels chiquets, i un conta-contes, que els donà a conéixer l’historia de la nostra Falla, la seua.

El dia 14 de març tenim prevista l’assistència a la recepció que l’Excelentíssim Sr. President de la Diputació de Valéncia, D. Alfonso Rus Terol, concedix a les comissions falleres de la província,  per tal de fer-li entrega en ma del recort de Faller d’Honor i de la memòria d’este 50 ANIVERSARI, junt a atres objectes propis de tal acontenyiment.

Dins dels actes propis de la nostra Semana Fallera, la Comissió Organisadora del 50 ANIVERSARI, ha volgut enriquir els més destacats, com incrementar, en l’aprovació de la Junta General, el preu de la falla que enguany se plantarà, obra de Paco Vizcaino, competint en la secció 1ª, categoria immediata a la Secció Especial, per a conseguir tindre la millor falla que s’haja plantat mai en la nostra demarcació. Molt extraordinari serà l’acte de l’Ofrena de Flors a la Verge dels Desamparats. Enguany desfilarem, dins del nostre Sector Faller, al voltant de les 10 de la nit del dumenge dia 17, pel carrer de la Pau. Si sempre l’omplim de punta a punta, enguany, ademés, omplirem les seues vores per tal de vore desfilar juntes a la quasi totalitat de Falleres Majors i Falleres Majors Infantils que ha tingut la nostra Comissió des de 1963, junt als seus President i Presidents Infantils, tots encapçalats per les nostres Falleres Majors 2013, Belén Carratalá Morán i Belén Pascual Rodilla, acompanyades del seus Presidents, Sento Balaguer Corral i Mario i Rubén Doménech Mora, escoltats per la resta de la Comissió, com se sol dir, lluint les seues millors gales, i amenisats per les notes musicals de la U.M. Santa Maria del Puig.

            Ya el darrer dia de festes, el dia del nostre Patró Sant Josep, després de més de 20 anys, i en motiu del 50 ANIVERSARI, tornarem a celebrar la Santa Missa en l’altar alçat als peus de les nostres falles, a la porta del nostre Casal. El nostre amic, En Josep Ricart, retor de la Parròquia de Sant Joan de la Ribera, ha accedit a celebrar l’eucaristia d’este dia al mig del carrer Lo Rat Penat, en la seguritat que no perdrà res de fervor i religiositat eixint del temple al carrer, confiat en el saber fer dels fallers de Lo Rat Penat. ¡Gràcies senyor rector! ¡Gràcies Josep Ricart!

A continuació, les nostres Falleres Majors i Presidents, faran imposició dels corbatins recordatius als nostres estandarts, i s’inauguraran uns artístics ròtuls ceràmics, en l’encreuament dels carrers Lo Rat Penat i Illes Canàries, que per sempre donaran coneiximent de la celebració d’estos “50 anys en flama”.

Com a colofó de tots estos emotius moments, la “Pirotècnia Hermanos Caballer, S.L.” de Almenara, els nostres amics pirotècnics, dispararan una extraordinària mascletà, oferida pels Presidents i Falleres Majors, adults i infantils, dels 50 anys d’història de la Comissió.

Tan sol nos resta ya per a la conclusió de la celebració d’este magne i molt emotiu 50 ANIVERSARI DE LA COMISSIÓ, l’edició i presentació del Llibre Commemoratiu d’esta efemèrides, que inclourà els escrits i fotografies que tant els Reis, el M.H. President de la Generalitat, el Excm. Sr. President de la Diputació de Valéncia, la Excma. Sra. Alcaldesa de la Ciutat i el Ilm. Sr. President de la Junta Central Fallera, nos han dedicat en les seues paraules de felicitació, agraïment i ànim en motiu de la nostra celebració, junt a l’història de la nostra Falla, any per any, deixant constància de tot allò que deuria quedar escrit per a coneiximent de futures generacions de fallers i falleres de l’Associació Cultura Falla Lo Rat Penat.

Tots i cadascú dels que hem treballat per ella, volem haja alcançat el mateix èxit que ilusió havem posat en la seua organisació, animant a tots a continuar en la tasca de treballar, tots junts, per la Falla, recordant estos 50 gloriosos anys de fer Falla i buscant el celebrar el 75 Aniversari, quan toque, com eixemple de germanor i colaboració fallera.

¡GRÀCIES A TOTS PER L’ÈXIT!

¡FELIÇ 50 ANIVERSARI!    ¡AMUNT LA FALLA!

¡Falla Lo Rat Penat 50 anys en flama!